... Дві розповіді про сотворення людини
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< November 2018 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Visits

 Погода в Україні
 
Дві розповіді про сотворення людини PDF Print E-mail

Ігор Бриндак

alt1. Як розуміти, що у Біблійній книзі Буття спочатку написано: «…І сотворив Бог людину на Свій Образ, на Божий Образ сотворив її, чоловіком і жінкою сотворив їх» (Бут. 1, 27). А в іншому місці цієї ж Книги (Бут. 2, 21 - 22) є написано, що жінка створена із ребра чоловіка?

 

Для аналогії візьмемо один уривок, але вже із Нового Заповіту: «Тим часом, четверовласник Ірод, якому Йоан докоряв за Іродіаду, жінку його брата і за все, що Ірод накоїв, додав ще й це до того всього, що замкнув Йоана до в’язниці». (Лк. 3, 19 - 20). І відразу ж після цих слів ідуть наступні: «Коли весь народ хрестився і коли Ісус Христос охрестившись – молився, відкрилось небо і Святий Дух у тілеснім вигляді, немов голуб, зійшов на Нього, і залунав з неба голос: «Це Син Мій любий, - Тебе Я вподобав»» (Лк. 3, 21 - 22). То що, це означає, що Йоан Хреститель хрестив Ісуса вже після того, коли був ув’язненим? Бо з розповіді інших євангелистів ми знаємо, що хрестив Ісуса саме Йоан (Мк. 1, 9). А з в'язниці Йоан вже на волю не виходив, бо цар Ірод наказав відрубати йому голову (Мт, 14, 3 – 12; Мк. 6, 21 – 29; Лк, 9, 9).

Насправді ніякого протиріччя тут немає. Просто євангелист Лука в загальному розповідає про діяльність святого Йоана Предтечі аж до його арешту. А пізніше повертається у своїй розповіді назад і уточнює, як відбувалося Хрещення Ісуса.

Подібно є і в книзі Буття. Спочатку у загальному йде розповідь про сотворення світу, включаючи і сотворення людини, а пізніше – іде уточнення: як Бог людину творив.

Іноді можна почути твердження, що в текстах Буття 1, 27 та Буття 2, 21 – 22 протиріччя ще й у тому, що начебто в першому говориться про рівноправність чоловіка та жінки, а в другому вже ні. Але поглянемо, якце трактується в Новому Заповіті: «Одначе в Господі ні чоловік без жінки, ні жінка без чоловіка, бо так як жінка від чоловіка, так само і чоловік через жінку, а все від Бога» (І Кор. 11, 11 - 12). Подібне тлумачення дає і Отець Церкви св. Августин Гіппонійський (354 – 430рр.): «Чоловік і жінка… ось перший союз, яким природа пов'язала нас. Бог не сотворив їх окремо, аби потім поєднати разом, як чужих; але видобув жінку із чоловіка, закарбувавши їхню нездоланну близькість у тому боці, звідки жінка з'явилася. Поєднані таким чином вони ходять разом і разом вдивляються в один і той самий обрій» (Про благо шлюбу. 1, 1). Нерівноправність між людьми у світі з'являється тільки після гріхопадіння (Бут. 3, 16).

Все вищевказане також спростовує міф, начебто у Адама перед Євою була ще одна дружина (пор. Мк. 10, 7-8).
Отож, як бачимо, ніякого протиріччя у Книзі Буття немає.

Ігор БРИНДАК, Дві розповіді про сотворення людини // "З любов'ю у світ" № 11 2017