... Особливі молитовні випадки
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< November 2016 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30        

Visits

 Погода в Україні
 
Особливі молитовні випадки PDF Print E-mail

Євген Карпінець

У семінарії усе починається з молитви: день, трапеза, заняття... Адже молитва – основа життя кожної людини, не мовлячи вже про семінариста.

Семінаристи щоденно моляться богослужіннями Часів і Вечірні, переплітаючи з молитвою своє навчання, працю та відпочинок. Крім приватної молитви та щоденних богослужіньДрогобицька духовнасемінарія має особливі молитовні нагоди.

Навчальний рік розпочинається архиєрейською Літургією, на якій молимось за здоров’я всіх братів-семінаристів і просимо благословення на новий навчальний рік, щоб він був плідним. Опісля відбувається знаменна подія для студентів ІІ-го курсу – освячення підрясників та урочисте облачення в них.

У дні бдінних святих у семінарії служиться Велика Вечірня з Литією, під час якої священик виголошує литійні прошення: за охорону від нещасть, за церковну владу, за місто, в якому живемо, і храм, в якому молимося, прохаючи заступництва у Господа, Пресвятої Богородиці та святих. Після закінчення литійних стихир ієрей благословляє пшеницю, хліб і вино, олію.

У вихідні дні розклад богослужінь дещо відмінний від буднів. У суботу зранку брати моляться Утреню, І-й час та Божественну Літургію. Увечері цього ж дня у семінарійній каплиці служиться Всенічне – Велика Вечірня та Утреня. Щонеділі семінарійна братія присутня у катедральному храмі Пресвятої Трійці на Божественній Літургії, яку,зазвичай,очолює преосвященний владика. У недільні вечори семінаристи моляться Ісусову молитву, а по її завершенні духівник проповідує, даючи корисні духовні поради.

Особливо насичений молитвами та богослужіннями є період Великого Посту. У перші чотири дні 1-го тижня та у середу 5-го тижня Посту служиться Великий покаянний канон Св. Андрея Критського, глибокі молитовні тексти якого переплітаються з поклонами. У Хрестопоклонну Неділю семінарійна спільнота разом із вірними проходить Хресну Дорогу вулицями міста Дрогобича, традиційно супроводжуючи цю молитву своїм співом, а брати VI-го курсу несуть хрест.

Важливим періодом у житті семінаристів є реколекції – час поглибленої молитви та роздумів над своїм покликанням. У семінарії вони традиційно проходять двічі на рік: на початку навчального року, у вересні та під час Великого Посту.

Місяць травень присвячений Пресвятій Богородиці. Тоді у каплиці нашої семінарії служиться молебень до Пресвятої Богородиці, після якого семінаристи IV курсу проповідують. У цей місяць відбувається щорічна проща до Грушева, у якій бере участь велика кількість людей не лише із Дрогобича, але й з інших міст та сіл, а також семінаристи,для яких ця духовна мандрівка вже стала доброю традицією.

Семінарія – духовний навчальний заклад, який формує і виховує дух юнаків, що покликані до священства. Господь кличе їх до досконалості словами добре відомого їм псалма, який братія молиться щоденно: «хто ходить шляхом досконалих, той буде мені служити».

Євген КАРПІНЕЦЬ Особливі молитовні випадки//СЛОВО № 2 (66) 2016, с. 16