... Міжсемінарійні конференції
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< December 2016 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Visits

 Погода в Україні
 
Міжсемінарійні конференції PDF Print E-mail

Іван Ільницький

Брати, які навчаються у Дроргобицькій духовній семінарії, мають можливість дуже інтенсивно всебічно зростати. Насамперед, вони розвиваються духовно, кожного дня молячись на богослужіннях і приватно. Важливим є їх фізичний розвиток, у чому допомагає спорт і праця. Необхідним є інтелектуальне зростання, яке відбувається у різний спосіб.

Кожного дня, крім суботи, неділі і свят, семінаристи мають лекції, на яких здобувають необхідні для священнослужителів знання. Часто до семінарії приїжджають відомі науковці, професори, священики, представляючи різноманітні доповіді, які є цікавими і корисними для семінаристів. А ще вихованці Дрогобицької духовної семінарії мають унікальну можливість самі спробувати себе у науковій діяльності, беручи активну участь у міжсемінарійних наукових конференціях.

Вперше така конференція відбулася у 2010 році за ініціативи Дрогобицької семінарії з нагоди десятиліття від заснування релігійно-суспільного часопису «Слово», в якій взяли участь представники семінарійних ЗМІ Львівської семінарії (часопис «Пізнай правду»), Тернопільської (прес-служба семінарії), Ужгородської (часопис «Пора жнив»), Брюховецької семінарії отців-василіан (часопис «Господь і я») і, звичайно, Дрогобицької духовної семінарії (часопис «Слово»). Під час пленарного засідання доповідачі наголошували на важливості Євангелізації за допомогою ЗМІ. Представники часописів обмінювалися досвідом, як краще поширювати Слово Боже через статті та публікації. Через рік Львівська семінарія організувала подібну конференцію з нагоди п’ятнадцятилітнього ювілею свого часопису «Пізнай Правду».

У червні 2015 року у місті Києві відбулася міжсемінарійна наукова конференція, присвячена 1025-тиліттю з Дня Володимирового Хрещення Русі-України. Учасниками були семінаристи з усіх греко-католицьких семінарій та студенти із УКУ, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Київського університету ім. Бориса Грінченка. Ініціатором проведення цієї конференції стала Київська Трьохсвятительська духовна семінарія. Перша частина конференції включала доповіді видатних науковців та богословів, серед яких були блаженніший Святослав, блаженніший Любомир (Гузар) та владика Борис (Гудзяк). Друга частина – секційна праця в групах під керівництвом модератора, коли кожен учасник представляв свою тему та слухав доповіді інших. Студенти розмірковували про визначальні події у історії християнства, виклики та перспективи на майбутнє.

У 2016 році естафету проведення міжсемінарійної конференції перейняла Львівська духовна семінарія Святого Духа. Ця конференція була присвячена пам’яті о. Ісидора Дольницького. Проведення наукового засідання відбулося за зразком першої конференції, що відбувалась у Києві, однак на ньому були відсутні студенти світських навчальних закладів. Серед доповідачів пленарного засідання були: митрополит Ігор (Возняк), владики Григорій (Комар), Венедикт (Алексійчук) та інші відомі богослови та науковці. Після їх виступу розпочалися секційні засідання, під час яких доповіді стосувалися трьох великих тем: «Духовний провід у Святому Письмі», «Духовний провід у святоотцівській традиції» та «Духовний провід у ХХІ ст.». Після секційних засідань модератори груп підбили підсумки та представили висновки дискусій перед усіма учасниками.

Планується продовжувати в майбутньому такі наукові з’їзди. Сподіваємось, що з нагоди нашого 20-літнього ювілею Господь благословить нам провести чергову міжсемінарійну конференцію у Дрогобицькій духовній семінарії. Браття нетерпляче очікують проведення наступної конференції. Для них це є унікальна можливість не тільки збагатитися інтелектуально, але й познайомитися та поспілкуватись з вихованцями інших семінарій. Це дійство дуже об’єднує та зближує його учасників.

Іван ІЛЬНИЦЬКИЙ. Міжсемінарійні конференції//СЛОВО № 2 (66) 2016, с.26