... План заходів з проведення в Самбірсько-Дрогобицькій Єпархії Року віри
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< January 2013 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 31      

Visits

 Погода в Україні
 
План заходів з проведення в Самбірсько-Дрогобицькій Єпархії Року віри PDF Print E-mail

Враховуючи те, що у 2013 р. Б. відповідно до рішення № 22 Синоду Єпископів (Вінніпег - Канада, 9-15.09.2012) Українська Греко-Католицька Церква відзначає Рік віри, що збігається з 1025-ою річницею Володимирового Хрещення, та керуючись «Планом заходів для проведення Року віри УГКЦ на загально-церковному рівні» і «Рекомендаціями заходів на Рік віри на регіональному, єпархіяльному та парафіяльному рівнях», розроблених Оргкомітетом з проведення в УГКЦ Року віри на виконання рішення №30 на 2 (33) Сесії Постійного Синоду,

 
ЗАТВЕРДЖУЮ 
«План заходів з проведення в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії Року віри» (див. Додаток 1)-
Відповідальність за його виконання покладаю на голів Єпархіальних комісій, деканів, душпастирів та керівників інших церковних структур, яким благословляю у співпраці з Протосинкелом опрацювати детальніший план заходів у сфері їхньої діяльності.
Благословляю Протосинкелу укласти та оприлюднити детальний календарний план заходів з проведення Року віри та річниці Володимирового хрещення по регіонах Єпархії, аби вірні через свою участь у різних ініціативах могли якнайповніше скористатись цим благодатним часом для кращого пізнання християнської віри та зростання в ній.
+ Ярослав,
Єпископ Самбірсько-Дрогобицький

митр. прот. Тарас Гарасимчук,
канцлер Самбірсько-Дрогобицької Єпархії
 
Додаток до Вих. 13/14 від 22.01.2013 р.Б.
ПЛАН ЗАХОДІВ З ПРОВЕДЕННЯ В САМБІРСЬКО-ДРОГОБИЦЬКІЙ ЄПАРХІЇ РОКУ ВІРИ
І. Загальноєпархіальний рівень
1. При проведенні заходів на відзначення Року віри використовувати офіційні логотип, ікону «Христос-Вчитель» та гасло: «Один Господь, одна віра, одне Хрещення» (Еф.4,5).
2. Реколекції, сарепти (літні табори) присвячувати Року віри з особливим наголосом на 1025-ої річниці Володимирового Хрещення та на темі «передавання віри в наших часах» зі згадуванням, як колись передавалася віра - через навчання Церкви і, в першу чергу, через свідчення в родинному колі та свідчення у часи переслідувань («кров мучеників - насіння християн»).
3. В день Св. Володимира Великого (28.07.2013) по всіх парафіях провести заходи на відзначення 1025-ої річниці Володимирового Хрещення з відновленням хресних обітів (Відповідальні: декани, душпастирі).
4. Ініціативи з нагоди Року віри та 1025-ої річниці Володимирового Хрещення поєднати зі заходами з відзначення 20-ліття створення Самбірсько-Дрогобицької Єпархії, постанням якої з попелища нищення віри безбожним тоталітарним режимом було засвідчено незнищенність християнської віри в українському народі.
5. Організовувати для катехитів курси оновлення та поглиблення знань та навичок для ознайомлення їх з новим Катехизмом УГКЦ та новими методами катехизації (Відповідальні: Катехитична комісія).
6. Провести конкурс на знання Катехизму серед переможців парафіяльних та деканальних конкурсів для дітей та молоді (Відповідальні: Катехитична комісія).
7. Провести зустрічі лідерів мирянських організацій з нагоди «Року віри» (Відповідальні: Комісія у справах мирян).
8. Організовувати зустрічі в академічних, освітніх, культурних, медичних та інших спільнотах для обговорення співвідношення між вірою та наукою (Відповідальні: Молодіжна комісія, Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я, Комісія освіти та виховання, студентські та медичні капелани).
9. Провести заходи 2013 року як Року дияконії, який відзначається в Україні в рамках трирічної підготовки до 1025-літнього Ювілею Володимирового Хрещення, з підкресленням живої та практичної віри (Відповідальні: Комісія з соціальних питань, Карітас СДЄ).
10. Провести в Духовній семінарії та Інституті Пресвятої Трійці конференції про мучеників і ісповідників УГКЦ та презентації сучасних «свідків віри», запрошуючи на зустрічі місіонерів, монахів, капеланів, які представлятимуть, якими способами можна бути християнами сьогодні у різних сферах життя (Відповідальні: Ректори Інституту Пресвятої Трійці та Духовної семінарії).
11. Організувати конкурси малюнків й інших мистецьких творів серед дітей та молоді на тематику віри та організувати виставки найкращих творів (Відповідальні: Катехитична комісія, Молодіжна комісія, Директор Єпархіального музею).
12. Поширювати культ новомучеників, святих та блаженних нашої Церкви як правдивих свідків віри; збирати свідчення про ісповідників віри - єпископів, священиків, мирян, які діяли на території єпархії (Відповідальні: Літургійна комісія, декани, душпастирі).
ІІ. Парафіяльний рівень
1. Провести цикл катехитичних бесід з читанням і поясненням Апостольського листа Святішого Отця Венедикта XVI «Двері віри» (Porta fidei), Послання Глави УГКЦ з нагоди Року віри (8.01.2013) та представленням Катехизму УГКЦ «Христос - наша Пасха».
2. Провести впродовж Великого посту богослужіння, парафіяльні місії та реколекції, нічні чування з проповідями з наголосом на потребі просити прощення за гріхи невірства в минулому та гріхи проти віри в сучасності.
3. Впродовж року виголосити серію проповідей та повчань на теми:
• віра, яку виражаємо та зміцнюємо в молитві (lex orandi lex credendi est);
• віра, яку визнаємо (Символ віри, Катехизм);
• віра, якою живемо (соціальне, харитативне служіння);
• віра, яку передаємо (євангелізація, місія).
4. На парафіяльному та деканальному рівнях провести конкурси на знання Катехизму (правд віри та Божих заповідей) серед для дітей та молоді; переможців скерувати на загальноєпархіальний конкурс.
5. Проводити для парафіяльних спільнот презентації сучасних «свідків віри», запрошуючи на зустрічі місіонерів, монахів, капеланів, які представлять якими способами можна бути християнами сьогодні у різних сферах життя.
6. Звернути особливу пастирську опіку на родину як «домашню церкву», в якій передається і розвивається віра людини, а тому:
• поширювати та заохочувати практику спільної родинної молитви, а також практику спільного читання Божого слова та молитов перед і після їжі;
• з метою заохочення до спільної домашньої молитви організувати паломництво копії ікони Року віри (Христос-Вчитель) домівками парафіян;
• нагадувати вірним про потребу облаштовувати християнський інтер'єр в своїх домівках, наголошуючи на наявності ікон, на давній традиції покуття, як особливого кутка для молитви.
7. Заохочувати вірних впродовж 2013 року, здійснювати прощі до таких паломницьких місць:
• до святинь Києва і Київської митрополії як джерел віри УГКЦ. Зокрема, взяти участь в Всецерковній прощі до Патріяршого собору Воскресіння Христового у Києві 17-18 серпня 2013 р.Б.;
• до Святої Землі і Єрусалиму - місць, пов'язаних з земним життям Господа нашого Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, апостолів та перших Христових учнів, відновляючи зв'язок з Єрусалимською Церквою - Матір'ю усіх Церков та підкреслюючи роль Києва як «другого Єрусалиму» та Дніпра як «українського Йордану»;
• до Риму як до осідку єпископа, який має Христове доручення «утверджувати у вірі братів» (пор. Лк.22,32), міста мученицької смерті святих апостолів Петра і Павла та місця зберігання мощів святого священомученика Йосафата (базиліка св. Петра);
• до місць, пов'язаних з життям святих, мучеників та ісповідників УГКЦ.
8. Заохочувати вірних до прилюдного визнання віри, наприклад, через знак святого хреста при проходженні повз храм чи інше сакральне місце, через носіння натільних хрестиків, а в першу чергу через відображення правд святої віри у практиці особистого, родинного та професійного життя.
9. Заохочувати вірних до харитативного служіння та діл милосердя, які є свідченням живої віри («Віра без діл - мертва»). При парафіях розвивати різного роду благодійні акції та ініціативи, наприклад: опіка над хворими та самотніми парафіянами, турбота про сиріт і вдів, підтримка капеланського служіння у в'язницях чи військових частинах, якщо такі знаходяться на території парафії, збір одягу, взуття та пожертв для потребуючих людей в парафії та поза нею, тощо.
10. Заохочувати членів громади до проведення «літературних вечорів», на яких представляти та обговорювати цікаву літературу про віру.
 
Додаток до Вих. 13/14 від 22.01.2013 р.Б.