... У семінарії відбулись реколекції напередодні празника Братства "Введення в храм Пресвятої Богородиці" [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< грудня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
У семінарії відбулись реколекції напередодні празника Братства "Введення в храм Пресвятої Богородиці" [ФОТО] PDF Друкувати Електронна адреса

altЗ 6 по 8 грудня у Дрогобицькій духовній семінарії традиційно відбулись реколекції напередодні празника семінарійного Братства "Введення в храм Пресвятої Богородиці". Реколектантом був духівник Братства владика Григорій (Комар), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Упродовж трьох днів кожна реколекційна наука розпочиналась із спільної молитви - Акафісту до Пресвятої Богородиці. Цьогорічні реколекції були присвячені важливій постаті Нового Завіту, святому Йосифу Обручнику. Першого дня, на початку духовної науки, реколектант ствердив, що семінаристи, майбутні священнослужителі, мають чудовий взірець для наслідування - святого Йосифа. Владика Григорій наголосив на безмовності Йосифа, яка є дуже повчальною для тих, хто формується, щоб стати душпастирями. Тому насамперед праведне життя згідно з Божою волею, а не тільки проповідь словом, є дуже визначальним у спасінні.

Також єпископ, на прикладі життя святого Йосифа, порушив питання про батьківство та чітко ствердив, що лише той, хто є добрим батько у сім'ї, може стати добрим батьком для своїх духовних дітей, тобто парафіян. Реколектант також зробив порівняння Йосифа із царем Соломоном, розповідь про якого знаходимо у Старому Завіті. Соломон просить Бога про мудрість, яка тотожна розуму та пов'язана з послухом, без якого неможливо здобути мудрість. Йосиф же у Євангелії якраз і постає як людина, яка слухає Бога і досконало виконує Його волю.

У другій реколекційній науці владика Григорій розважав над уривком із Євангелія від Матея (1, 18-24). Святий Йосиф - це той, хто з трепетом ставиться до Марії, яка стала "кивотом невмістимого Бога". Семінарист має цілковито довіритись Богу, Який допомагає долати сумніви щодо недостойності перебування так близько до самого Господа у служінні як священика. Більше того, кожен у своєму житті покликаний стати "Божим кивотом" після того, як приймає Ісуса Христа у Євхаристії. Тому людина покликана ставитись до себе, як до святині, адже недаремно святий апостол Павло навчає: "Ваше тіло - храм Духа Святого"( Пор I Кор 6,19).

В основу третьої духовної науки був покладений уривок із Євангелія від Матея (2, 13 - 23). Цей уривок показує святого Йосифа як опікуна ("Устань візьми дитятко і його матір"). Йосиф без жодних вагань виконує волю Божу, тому й Христовий священик покликаний довіряти Богу, бути хорошим духовним батьком, тобто берегти материнство і дитинство. На завершення реколекцій владика Григорій окреслив три завдання сьогодні ще семінариста, а завтра вже священика Христової Церкви. Перше - берегти зміст, суть віри, аби вона не перетворилась у ритуал. Друге завдання - зберігати Божественну Літургію, її красу, щоб народ Божий міг свідомо і глибоко переживати її. Третя настанова єпископа - це бути на сторожі життя, яке є під великою загрозою в сучасному світі.

Див.фоторепортаж: