... Відвідини з Різдвяною колядою Полтавщини
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< January 2015 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30 31  

Visits

 Погода в Україні
 
Відвідини з Різдвяною колядою Полтавщини PDF Print E-mail
Thursday, 29 January 2015 16:17

altЦьогорічних Різдвяних свят Полтавщину відвідав семінарист V курсу Мар’ян Топорович. Брат прибув на запрошення о. Василія Улішака, де його прийняли вірні Української Греко-Католицької Церкви с. Деменки Кобеляцького району Полтавської області.

Полтавщина славиться родючими чорноземами, порання коло яких є основним місцем праці сільського населення. В минулому столітті в селі Деменки існував радгосп, куди на роботу приїздили мешканці Галичини і в силу економічних чи особистих причин залишилися тут на постійне місце проживання. Кілька років тому вірні, в яких залишилась пам'ять про Церкву-матір, самоорганізувались і попросили у владики священика для розбудови парохії. Богослужіння проводилися в приватному помешканні, а з часом в центрі села виріс невеликий однобанний храм святого Миколая. Проповідь священика-місіонаря не залишила осторонь і мешканців навколишніх сіл Шевченкове та Дашківка, де також зорганізовано молитовні групи, для духовних потреб яких служать пристосовані каплиці. Також в селі діє жіночий монастир черниць Згромадження Святого Вінкентія. Сестри заснували дитячий будинок сімейного типу, де в даний час виховують на християнських засадах п’ятьох дітей. Духовним отцем цієї парафії є отець Василій Улішак – випускник Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріярха Йосифа Сліпого.

Брат Мар'ян прибув 6 січня до Дніпродзержинська поїздом, де його зустріла сестра Магдалина ЗСВ і вихованка дитячого будинку Естер. Під час поїздки автомобілем до села Деменки молилися Ісусову молитву, сестра розповідала про місійне служіння.

6 січня на парафії молилися Царські часи, Вечірню з Літургією св. Василія Великого та Велике Повечеря з Литією – все за уставом.

7 січня святкова Божественна Літургія відбулася о 9:00, на якій було зачитано різдвяне послання владики Василія Тучапця. Після літургії отець виголосив повчальну проповідь про значення Різдва для кожного з нас зокрема. Також найменші парафіяни храму на чолі з їмостю Надією Улішак організували святкове дійство з колядками, віншівками, віршами про Різдвяну подію. З храму радість про народження Спасителя розійшлася по цілому селі. Після обіду було організовано три групи колядників: перша - отець Василій і церковне братство, друга – сестри милосердя св. Вінкентія і брат Мар'ян, третя - діти разом з їмостю Надією. Таким чином ділилися радісною вісткою про народження Спасителя відвідуючи домівки, колядуючи, віншуючи.

Також Різдвяну Божественну Літургію було відслужено в селі Шевченки, де за храм тимчасово служить приватний будинок. В селі Дашківка, де молитва лунала після перерви у три роки, також було відслужено святкову Літургію. 8 січня брат Мар’ян щасливо відбув додому, щоб у колі сім'ї розділити «другі» свята.

Висловлюю подяку духівнику братства владиці Григорію (Комару), ректорату, управі за можливість такої поїздки.