... Спомини учасниці УПА про патріотизм українських повстанців [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< September 2016 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Visits

 Погода в Україні
 
Спомини учасниці УПА про патріотизм українських повстанців [ФОТО] PDF Print E-mail
Tuesday, 20 September 2016 16:47

alt19 вересня 2016 року в актовому залі Дрогобицької духовної семінарії відбулася зустріч з п. Ольгою Сироїд, учасницею УПА, довголітнім в'язнем мордовських таборів. Ініціатором зустрічі став о. Володимир Улян, який свого часу був семінаристом нашої Alma Mater. Сьогодні отець служить в Луцькому екзархаті, а бабуся Оля є його парафіянкою. Мета цієї зустрічі - це спомин цікавих, і водночас сумних подій з нелегкого життя бабусі.

У 1946 році, маючи лише 16 років, пані Оля пішла в УПА, отримавши псевдонім "Калина". Завданням її було дізнаватися, що твориться в районі, і передати це хлопцям. Та згодом "Калина" зазнала душевного болю, якого отримала від своєї найкращої подруги, адже та видала її радянським спецслужбам. НКВД відправили патріотку в зовсім юному віці у мордовські табори (Мордовська АРСР, СРСР; тепер Республіка Мордовія, Російська Федерація), куди спрямовували політв'язнів. Неподалік, в чоловічому таборі перебував її чоловік Михайло. За словами старенької, з ним сидів кардинал Йосиф Сліпий та о. Микола Чернецький, який часто правив службу Божу. Після звільнення, Михайла ніде не брали на роботу. Лише на Волині подружжя змогло отримати прихисток. Та й там чекала їх нелегка доля, адже тамтешні жителі обзивали їх "бандерівцями" та "бульбашами". Та подружжя на це не зважало. Михайло був палким патріотом, і всюди вивішував синьо-жовтий стяг. За це його катували, викручуючи руки, а він пристрасно кричав "Слава Україні". На кінець, бабуся побажала семінаристам Божої ласки та благодаті, а також закликала любити і молитися за Україну.

Від імені семінарійної спільноти префект семінарії о. Василь Вербіцький висловив щиру подяку за "живу" історію, яка нагадала нам про ті жахливі події, що відбувалися на теренах нашої країни. А на завершення семінаристи заспівали Гімн України, який так обожнює старенька.

Див.фоторепортаж: