... Сповідник Дрогобицької духовної семінарії отримав науковий титул доктора
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< April 2017 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
          1 2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Visits

 Погода в Україні
 
Сповідник Дрогобицької духовної семінарії отримав науковий титул доктора PDF Print E-mail
Thursday, 06 April 2017 14:34

oleh ChupaНещодавно наукове середовище УГКЦ поповнилося ще одним доктором. о. Олег Чупа, випускник і сповідник Дрогобицької духовної семінарії, здобув науковий титул доктора у галузі церковної історії. 4 квітня 2017 р.Б. на Богословському відділі Університету м. Ополє (Польща) він успішно захистив докторську дисертацію на тему: «Духовенство унійної Перемиської єпархії в 1715-1746». 

Ця наукова праця у галузі церковної історії була написана під науковим керівництвом о. габ. д-ра Казимира Долі. О. габ. д-р Йозеф Патер, один з її рецензентів, так окреслив проблематику, з якою зіткнувся о. Олег Чупа: «Автор підняв відносно складну тему, що стосується духовенства унійної Перемиської єпархії у відносно короткий період часу – за єпископства Єроніма Устрицького, в 1715-1746 рр. У цих вузьких часових рамках автор дослідження постановив собі вивчити життя і діяльність духовенства Перемишльської єпархії в контексті реформ загальноцерковного Замойського Синоду 1720 р. та Перемиського собору 1740 р. Труднощі полягають в тому, що йдеться про спадщину людського життя окресленої соціальної групи - в цьому випадку унійного духовенство всіх рівнів, тобто перемиських єпископів, вищих єпархіальних урядників (співробітників консисторії, курії єпископа, церковнго суду, деканів і їх помічників) і парафіяльного духовенства (священиків, дияконів, дяків і церковного притчу), і все це в багатогранних вимірах: індивідуальному та соціальному, релігійно-церковному і державному, культурному, народному та господарському». 
Оцінюючи проведену о. Олегом Чупаю роботу, о. габ. д-р Станіслав Набіванєц, ще один рецензент цієї докторської дисертації, зазначив: «Автор продемонстрував свою ерудицію, добре володіння історично-науковим апаратом, обізнаність з досліджуваними ними питаннями, вміння робити умовиводи, аналізувати та здійснювати попередній синтез». 

О. Олег Чупа у 2005 р.Б. закінчив Дрогобицьку духовну семінарію блаженних священомучеників Северина, Якима і Віталія. Навчався також в Українському Католицькому Університеті та Опольському Університеті (Польща). В грудні 2007 р.Б. отримав священичі свячення з рук преосвященного владики Юліяна (Вороновського). На даний час є прес-секретарем Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ, сповідником єпархіальної семінарії та сотрудником парафії Св. Архистратига Михаїла с. Лішня Дрогобицького р-ну.

Семінарійна спільнота щиро вітає о. Олега Чупу і бажає йому подальших наукових здобутків.