... Слово № 77: «Духовне життя»
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< March 2019 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Visits

 Погода в Україні
 
Слово № 77: «Духовне життя» PDF Print E-mail
Thursday, 28 March 2019 17:50

altТриває благодатний час Великого посту. Час подвигу і аскези, час, коли християни зосереджують увагу на духовному вимірі свого життя, щоб послабити панування над ним виміру тілесного. Це також час посиленої молитви і покаяння, час боротьби з пристрастями і набуття чеснот, час прощення і примирення, як з ближніми, так і з Богом… Однак достойне проведення посту є справою нелегкою: «старий чоловік» не хоче здавати позицій, пручається, заглушує духовні потреби людини, аж до тої міри, що інколи духовність повністю виходить поза сферу людських зацікавлень. Тому у черговому номері «Слова» намагатимемося з’ясувати, а що ж таке духовність, у чому полягає духовне життя людини і яка його ціль? Отож запрошуємо читачів здійснити мандрівку у духовний світ людини.

Номер відкриває стаття ректора семінарії о. Мирона Бендика «Ми лише люди…», де розкривається мета духовного життя людини – її обожествлення. Остап Черхавський розповість про один з головних елементів духовності, чи радше її основу – молитву («Господи, навчи нас молитись»). Про особливий вид спілкування з Богом – Ісусову молитву – читач дізнається зі статті Михайла Карпінця («Сила Ісусової молитви»). Ярослав Мисак застерігає молільників перед різними перешкодами, що трапляються на шляху молитви, зокрема – з розсіяністю, та радить, як з нею боротись («Отче, я знову був розсіяним на молитві…»). Стаття Олега Шагали познайомить читачів з поняттям «чеснота», та покаже, як чеснотливе життя наближує людину до подоби Божої («Від образу до подоби»). Володимир Литвин описує шлях Великого посту, демонструючи, як через молитовні піснеспіви кожного тижня Чотиридесятниці Церква готує християн до зустрічі з воскреслим Христом («Мандруючи Великим постом»). У статті Володимира Тухляна показано, наскільки важливою є співдія між Богом і людиною, без якої людина, покладаючись лише на власні сили, не буде спроможна зростати у благодаті («Бог став Людиною, щоб людина стала богом»). Тарас Фаль розповість про одну з найбільших чеснот – смирення та про її плоди у житті людини («Смирення – чеснота сильних»). Зі статті Михайла Бринька читачі дізнаються про важливість духовного супроводу на життєвому шляху людини та про осіб, які здатні такий супровід здійснювати («Духівником є той, хто мене до Бога»). Про монашу духовність розкаже Степан Фурів у статті «Роль монашества у світі».

На гранях часу:

Цього разу ми поспілкувались з ієромонахом студійського уставу Юстином Бойком, який представив сучасний стан монашества у нашій Церкві, охарактеризував виклики і перспективи, які постають перед ним, а також розповів про заходи, які будуть відбуватись в рамках відзначення Року блаженного Климентія Шептицького. У рубриці «Особистість» Святослав Радик описав життєвий шлях блаженного Климентія Шептицького, 150-річчя від народження якого відзначаємо у 2019-му. Дмитро Білий у рубриці «Сторінками світової літератури» розповів, як згідно повчань Никодима Святогорця, викладених у книзі «Невидима боротьба», здобувати духовний мир («Шукай миру та його тримайся!»). Про духовність мирянина, яка веде людину до святості, на основі фільму «Джузеппе Москаті: любов яка зцілює», розказує Ігор Бриндак («Джузеппе Москаті: що залишилося за кадром?»). У «Слові до молоді» Євген Карпінець застерігає перед викривленим розумінням духовності («(НЕ)духовність, або помилки у розумінні духовності»).

Подих скинії:

У рубриці «Духовність» о. Олег Чупа пояснює, чому християнин повинен навчитись прощати своїм ближнім («Важливість прощення»). Роман Крайчик у статті з «Літургіки» описує особливості спільнотної молитви («Богослужбова молитва»). У рубриці «Святе Письмо» Іван Іваненко, на прикладі боротьби Ісуса Христа зі спокусами у пустелі, показує, як кожен християнин має протистояти спокусам.

Семінарія:

Вже традиційно на останніх сторінках журналу читач знайде хроніку семінарійного життя та призовий кросворд.