... Презентація філософської творчості п. Богдана Завідняка у ДДС
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< March 2023 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Visits

 Погода в Україні
 
Презентація філософської творчості п. Богдана Завідняка у ДДС PDF Print E-mail
Thursday, 16 March 2023 21:38

prezentatsiya tvorchosti p bohdana zavidnyaka u dds 202316 березня 2023 р. Б. у Дрогобицькій духовній семінарії пройшло чергове відкрите засідання місцевого осередку Українського Богословського Наукового Товариства. Приводом для зустрічі стала презентація філософської творчості пана Богдана Завідняка – науковця, доктора філософських наук, поета, перекладача та багаторічного викладача ДДС.

"Унікальністю постаті п. Богдана є поєднання у ньому тяги до поезії, з одного боку, та до філософії, з іншого", – так висловився о. Іван Гаваньо, голова місцевого осередку УБНТ та ведучий цієї зустрічі. Коротко представивши філософа та його доробки присутнім, о. Іван передав слово безпосередньо п. Завідняку.

Всі роки навчання у закордонних студіях та подальшу працю, пов'язану із філософією та теологією, уродженець Борислава розцінює як "метафізичний пошук Істини". Ця конференція і стала плодом, який автору вдалось зібрати на своїй дорозі.

"Важливо зростати до того рівня, щоб видати у світ щось своє", – наголосив філософ. У цьому контексті мислитель намагався оцінити і виокремити унікальності нашої української філософії на тлі мислительної спадщини інших народів. Як автор навчального посібника "Історія української релігійної філософії" він зауважує: "Це – філософія глибокого внутрішнього світу людини, її сердечних печер у тривалих роздумах над долею рідної Вітчизни. [...] Це – філософія християнська, позначена пошуком Христа українськими любомудрами. Це – філотея" (Б. Завідняк. "Історія української релігійної філософії. Навчальний посібник", Львів 2020, с. 5-6).

"Я ніколи не пишу книги для себе, пишу з думкою про студентів. Таким чином кілька моїх книг постало саме як підручники", – пояснив науковець. Серед іншої літератури були представлені переклади чотирьох підручників з історії філософії Баттіста Мондіна, переклад творів Франческо Петрарки, декілька збірників авторської поезії. Крім цього були анонсовані майбутні проекти автора, що чекають свого видання. Згодом присутні отримали можливість задати філософу свої питання.

На завершення о. Іван подякував науковцю за плідну працю та висловив надію, що вона стане натхненням для студентів Дрогобицької духовної семінарії.

Попереднє відкрите засідання УБНТ відбулося 14 грудня 2022 р. Б. Більше за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/news/2787-dopovid-o-myrona-bendyka-na-temu-uniya-1247-roku-kyyivske-rozuminnya-do-775-richchya-yiyi-ukladennya-2022.html

Більше про Українське Богословське Наукове Товариство у статті Олега Шепетяка за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/articles/2/slovo/2009/514-ubnt.html

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK:https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM:https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE:https://www.youtube.com/@dseminaria