... Різдвяні місії на Вінничині [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< лютого 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Різдвяні місії на Вінничині [ФОТО] PDF Друкувати Електронна адреса
Вівторок, 02 лютого 2016 17:07

altЦьогоріч брати третьокурсники Василь Салій і Тарас Шпак провели Різдвяні свята на Вінничині у мальовничому селі Щітки. В селі вже протягом 10 років діє парафія св. Миколая УГКЦ. Засновником, будівничим і духовним наставником цієї парафії є о. Микола Дуркалець. Сам отець є родом з Старосамбірщини, навчався в семінарії у Кракові. Окрім керування парафією в Щітках, отець Микола також виконує уряд декана Вінницького деканату.

Брати прибули у Вінницю пізно вночі. Тим не менше тут їх вже чекав о. Микола, який радо зустрів місіонерів і запросив до своєї домівки. Отож спочатку семнінаристи знайомились з сім’єю священика. Отець мешкає у Вінниці разом з дружиною і 4 дітками. Відразу по закінченні семінарії він подався на місійні терени: спочатку душпастирював на Харківщині в м. Люботин, відтак переїхав до Вінниці, поблизу якої, в с. Щітки, взявся будувати нову громаду. Сталось це 10 р. тому. До цього у селі не було навіть храму. Найближча церква - у сусідньому селі Писарівка, належить до УПЦ МП. На початках отець стикався з багатьма труднощами. Але з Божою допомогою вдалось їх усіх подолати. Першим місцем, де проводились богослужіння була сільська хата, в якій одну з кімнат було пристосовано до спільнотної молитви. Таку можливість отцю надала власниця будинку п. Ганна, родом з Тернопільщини, одна з ініціаторів створення парафії, а також активна парафіянка, яка багато своїх сил і часу вкладає у розвиток Церкви. Пізніше отець служив у вагоні, переобладнаному під каплицю. В цей час активно йшло будівництво повноцінного храму і катехитичної школи. Сьогодні на все село красується величава церква, яка вже є на останніх стадіях будівництва. В даний час богослужіння відбуваються у приміщенні катехитичної школи, яку вдалось добудувати раніше.

Вранці 6 січня отець відслужив Вечірню з Літургією св. Василія Великого, яку своїм співом супроводжували семінаристи. Свят вечір брати провели у сімейному колі о. Миколи. Під час вечері багато колядували, розповідали про домашні традиції святвечора. Відтак опівночі знову подались у Щітки на молитву: була відслужена Утреня і Літургія. На молитві досить чисельно зібрались парафіяни з Щіток, Писарівки і навіть Вінниці. Після Літургії, пізньої ночі, брати відправились відпочивати до домівки вже згадуваної п. Ганни, яка поселила їх в себе на час місій.

7-8 січня семінаристи провели разом з парафіянами, колядуючи на церкву. Вірні ділились на кілька груп колядників, адже з вісткою про народження Христа слід було обійти чимало домівок, не лише у Щітках, а й у сусідній Писарівці. Від самого ранку до вечора колядники, незважаючи на сильний снігопад і холод, йшли від хати до хати, вітаючи з Різдвом кожну сім’ю. Люди радо приймали колядників, незважаючи на конфесійні відмінності. Слід відмітити, що за роки служіння у Щітках отець заслужив неабиякий авторитет у місцевих жителів. Навіть від тих, які не відвідують церкву можна було почути «наша церква», «наш батюшка».

9 січня, в останній день місій, після Божественної Літургії і прощання зі Щітками, брати разом з отцем подались з колядою в м. Липовець, де душпастирює випускник нашої семінарії о. Василь Комарницький. Відтак до Вінниці: о. Микола організував для братів невелику екскурсію містом. Зокрема місіонери відвідали греко-католицький собор Покрови Пресвятої Богородиці, яким опікується згромадження Воплоченого Слова. Останній вечір місій браття провели у родинному колі отця, ділячись враженнями від прожитих днів. Відтак довга дорога додому, де родичі також з нетерпінням очікують на коляду від своїх семінаристів.

Див.фоторепортаж: