... Пасхальні місії в Токмаку [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< квітня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Пасхальні місії в Токмаку [ФОТО] PDF Друкувати Електронна адреса
Вівторок, 17 квітня 2018 16:48

altВеликдень 2018 року брати Василь Салій та Василь Славич (5 курс) провели у місті Токмак Запорізької області, яке є частиною Донецького екзархату УГКЦ. Очолює місцеву парохію святих верховних апостолів Петра і Павла уродженець Сколівщини, випускник Дрогобицької семінарії о. Тарас Буричко. Браття мали можливість взяти діяльну участь в організації і святкуванні Великодня на цій ще молодій, але активній, живій парафії.

Токмак – районний центр Запорізької області з населенням понад 31 тис. жителів, знаходиться на відстані 98 км від Запоріжжя. Колись місто було великим промисловим центром, тут діяло кілька потужних підприємств, зокрема один з найбільших дизельнобудівних заводів. Сьогодні багато з них припинили виробництво. Щодо релігійної ситуації, у місті діють парафії УПЦ МП, є громада римо-католиків та кілька протестантських спільнот. У 2010 році з благословення владики Степана (Менька) тут було засновано греко-католицьку парафію святих верховних апостолів Петра і Павла. На богослужіння парафіяни з м. Токмак їздили до с. Снігурівка. У 2014 році парафію очолив о. Тарас Буричко, з приходом якого розпочався її стрімкий розвиток. Перші богослужіння проводились у каплиці в приміщенні Будинку культури. У той же час отець Тарас добився виділення земельної ділянки під будівництво храму у парку неподалік центру міста. В 2015 році почалось зведення церкви. Молитва відтепер творилась у військовій палатці, яка знаходилась на території храму. Уже наступного року серед парку постала прекрасна церква, яка сьогодні є справжньою окрасою міста. Громада, що спочатку складалась з кількох осіб, почала зростати з кожним богослужінням. При парафії функціонує спільнота «Матері в молитві», отець активно працює над залученням до Церкви дітей та молоді. Разом з молоддю о. Тарас регулярно відвідує місцевий сиротинець, організовує допомогу для бідних парафіян. Найближчим часом має розпочатись будівництво катехитичної школи. Планується також зведення каплички у іншому мікрорайоні Токмака, на яку місцева влада вже виділила земельну ділянку. Допомагають отцю в нелегкому місійному служінні дружина Ірина та донечка Василинка.

Брати супроводжували своїм співом усі великопосні та пасхальні богослужіння, допомагали отцю по господарству, готували до свята храм та навколишню територію. У Велику суботу та в ніч перед Великоднем семінаристи разом з отцем здійснили мандрівку селами району, де немає храмів, щоб посвятити місцевим жителям великодні страви. Зокрема побували у селах Козолугівка, Левадне, Долина, Рибалівка, Любимівка. У містечку Молочанськ браття з отцем завітали до будинку престарілих, де освятили паски та привітали його мешканців зі святом Воскресіння. Зусиллями о. Тараса у Молочанську вже зареєстрована греко-католицька громада, є земельна ділянка під будову храму та каплиця для тимчасових богослужінь у місцевій лікарні. За словами отця, зараз є велика потреба у священикові, який би взявся за розвиток цієї парафії. В неділю Пасхи семінаристи провели для місцевих дітей та молоді, які дуже чисельно зібрались біля храму, гаївки. Завершилась місія братів у Світлий понеділок. Після Літургії та гостювання у сім’ї п. Романа, яка переїхала в Токмак з Старосамбірщини, семінаристи вирушили додому.

Брати висловлюють подяку о. Тарасу та їмості Ірині за теплий родинний прийом та чудовий приклад місійного служіння, спільноті греко-католиків Токмака за спільну молитву і спілкування, а також ректорату семінарії та вл. Григорію (Комару) за можливість відвідати і послужити на місійних теренах.