... У Дрогобицькій семінарії презентовано нове перевидання "Русалки Дністрової"
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< листопада 2012 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
У Дрогобицькій семінарії презентовано нове перевидання "Русалки Дністрової" PDF Друкувати Електронна адреса
П'ятниця, 16 листопада 2012 16:55

п. Михайло Шалата15 листопада 2012 р. Б. в актовому залі Дрогобицької духовної семінарії відбулась  знакова подія - представлення нового, восьмого, дрогобицького перевидання альманаху Руської Трійці "Русалка Дністрова". Ця праця була здійснена з ініціативи професора Михайла Шалати та в співпраці з Самбірсько-Дрогобицькою Єпархією УГКЦ і дрогобицьким видавництвом "Коло". На конференції з нагоди представлення нового видання "Русалки", крім семінаристів, були присутні гості - інтелігенція міст Дрогобича і Львова.

 Розпочалася конференція з молитви та вступного слова о. Григорія Комара, протосинкела єпархії та проректора семінарії, який наголосив на важливості діяльності священиків Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича і Якова Головацького, а зокрема їх твору "Русалка Дністрова". Пан Михайло Шалата, відомий шашкевичезнавець і автор досліджень у цій галузі, розказав про історію появи дрогобицького перевидання цієї книги, пояснивши його особливості в порівнянні з іншими. За його словами поява цього видання була зумовлена потребою виправити окремі помилки та уточнити примітки, які були зроблені ним ще в радянськи час, а тому не могли бути повністю об'єктивними. Пан Михайло також  висловив свою вдячність владиці Ярославу, Єпископу Самбірсько-Дрогобицькому, за передмову до восьмого видання "Русалки". Наприкінці слово взяв ректор Дрогобицької Семінарії о. д-р Мирон Бендик, який відзначив величезну вагу діла Руської Трійці і, зокрема, о. Маркіяна Шашкевича, та провів паралелі з сьогоденням.

 Зі словом до присутніх звернулися й інші прихильники творчості о. Маркіяна Шашкевича зі Львова та Дрогобича, а також видавець - керівник видавництва "Коло" п. Микола Походжай. Звучала думка, що глибоко символічним є той факт, що представлення нового видання "Русалки Дністрової" відбуваються саме в стінах семінарії, адже творці альманаху також були семінаристами. Виступи промовців супроводжувалися виконанням музично-вокальних композицій на слова поезій "Руської Трійці". Присутні мали змогу придбати собі дрогобицьке перевидання "Русалки Дністрової".