... У семінарії відбулась цікава конференція про релігійні погляди Івана Франка [ВІДЕО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Articles archive

< October 2023 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30 31          

Visits

 Погода в Україні
 
У семінарії відбулась цікава конференція про релігійні погляди Івана Франка [ВІДЕО] PDF Print E-mail
Tuesday, 24 October 2023 20:31

u seminariyi vidbulasʹ tsikava konferentsiya pro relihiyni pohlyady ivana franka 202424 жовтня 2023 р. Б. в рамках позачергового відкритого засідання місцевого осередку Українського Богословського Наукового Товариства, що діє при Дрогобицькій семінарії, відбулась конференція на тему "Розвиток релігійних поглядів Івана Франка". Доповідачем був п. Олег Баган, доцент Дрогобицького державного педагогічного університету.

"Всебічні дослідження праці життя Івана Франка є важливими не тільки через вагомість самої філософської діяльності, а й тому, що нам, українцям, без Франка дуже важко збагнути ментальність свого народу, якщо можливо взагалі", – наголосив на актуальності цієї доповіді голова місцевого осередку УБНТ і модератор конференції о. Іван Гаваньо.

Після цього слово взяв п. Олег: "В першу чергу слід сказати, що Франко був не тільки одним із великих українських письменників. Його роль у націософії України виявилась набагато більшою – Франко увів нас у модерну культуру ХХ століття". Доповідач, прокоментувавши широку бібліографію свого дослідження, перейшов до розгляду головних етапів еволюції світогляду Івана Яковича Франка. Таким чином період з 1876 по 1882 рр. можна назвати дорогою мислителя до соціалізму. У творах цього часу бачимо його найбільш агресивне, проте цілком раціональне ставлення до релігії як явища. З 1883 р. Франко відходить від соціалізму та пише твори, головно, з позиції позитивізму. Натомість, для третього періоду – 1895-1907 рр. – характерними є вже містичні, ірраціональні та волюнтаристські зацікавлення мислителя. Зокрема, завдяки творам цього періоду п. Олег робить висновок, що Іван Франко атеїстом не був. Від 1907 по 1916 рр. український поет переносив важку хворобу, що негативно впливала на його психіку. Тому, попри періодичні проблиски свідомості, важко цей період розглядати серйозно.

Як висновок, наш "каменяр" своєю критичною літературою привчив народ постійно переосмислювати себе, створив матрицю подальшого розвитку української публіцистики, перекладацькою діяльністю наближував до народу європейську культуру та втілював ідею національного духовного наступу, за що його величають тогочасним "будителем українців".

Згодом присутні отримали можливість почути від п. Олега відповіді на свої питання стосовно доповіді.

На завершення о. Іван Гаваньо звернув увагу присутніх семінаристів на необхідність пізнавати думку народу задля успішності їх пастирського служіння. Тому заохотив глибше пізнавати мислительну діяльність цього українського велета. Після цього засідання УБНТ завершилось.

  • Див. відео:

Попереднє засідання УБНТ відбулося 10 жовтня 2023 р. Б. Більше за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/news/2882-prezentatsiya-knyhy-vykladacha-seminariyi-pro-hryhoriya-skovorodu-2024.html

Більше про Українське Богословське Наукове Товариство у статті Олега Шепетяка за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/articles/2/slovo/2009/514-ubnt.html

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER:https://TWITTER.com/dds_ua