... Презентація книги викладача семінарії про Григорія Сковороду
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< жовтня 2023 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Презентація книги викладача семінарії про Григорія Сковороду PDF Друкувати Електронна адреса
Вівторок, 10 жовтня 2023 19:32

prezentatsiya knyhy vykladacha seminariyi pro hryhoriya skovorodu 202410 жовтня 2023 р. Б. в рамках чергового відкритого засідання Українського Богословського Наукового Товариства, що діє при Дрогобицькій духовній семінарії, відбулась презентація книги «Григорій Сковорода: джерела мудрости», автором якої є п. Богдан Завідняк – науковець, доктор філософських наук, поет, перекладач та багаторічний викладач ДДС.

Для початку о. Іван Гаваньо, голова місцевого осередку УБНТ, звернув увагу присутніх на саму назву книги: «Вживання автором слова "мудрість" говорить про те, що у книзі йтиме мова не просто про вчення чи постать Григорія Сковороди, а про щось більше – поєднання житейської та небесної мудрости у творчості мислителя. Попри безліч сковородинівських досліджень, цю працю слід продовжувати для власного збагачення нашого народу, аби з життєвого прикладу цієї видатної людини справді черпати мудрість, що сприятиме здійсненню особистого світоглядного вибору. Саме тому такі праці будуть актуальними завжди».

У своєму представленні автор книги Б. Завідняк акцентував саме на джерелах мудрости Сковороди. Як стверджує дослідник, у творах цього філософа знайдемо чимало слідів мислительної спадщини, зокрема, Платона, Епікура, Сенеки та численних Отців Церкви християнського Заходу й Сходу. Велику частину свого дослідження п. Богдан присвятив порівнянню поглядів Сковороди-персоналіста та Франческо Петрарки – італійського філософа, якого називають «батьком гуманізму». Як згадував автор, «у книзі вдалось співставити голоси багатьох мудреців».

Мовлячи про українського філософа окремішньо, доповідач подивляє «як в одному Сковороді змогло сфокусуватися глибинне, антропософське та народне». Підсумовуючи, він називає його справжнім педагогом, що шукає та вчить інших шукати найглибшої Мудрости – Бога. «На думку Сковороди, якщо глядіти Творця, то потрібно це робити в нас самих. А для цього спершу слід очистити власне серце», – стверджує науковець.

Згодом присутні отримали можливість почути від п. Богдана відповіді на свої питання стосовно доповіді та змісту книги. Щиро подякувавши автору дослідження за невтомну та плідну працю, що прокладає нову стежину у віднаходженні джерел української християнської мудрости, о. Іван Гаваньо завершив засідання УБНТ.

Попереднє відкрите засідання цього Товариства проходило 12 вересня 2023 р. Б. Більше за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/news/2869-prezentatsiya-knyhy-patslavska-kalvariya-i-chudotvorna-ikona-bohorodytsi-2023-.html

Минулого навчального року у ДДС відбулась презентація філософських доробків п. Богдана Завідняка. Детальніше за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/news/2814-prezentatsiya-tvorchosti-p-bohdana-zavidnyaka-u-dds-2023.html

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER:https://TWITTER.com/dds_ua