... Шестикурсники відвідали військовий госпіталь [ВІДЕО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Translate into...

Most Read

Articles archive

< October 2024 >
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Visits

 Погода в Україні
 
Шестикурсники відвідали військовий госпіталь [ВІДЕО] PDF Print E-mail
Thursday, 10 October 2024 21:12

2024-hospital

9 жовтня 2024 року Божого семінаристи-шестикурсники ДДС спільно з проректором з навчання та викладачем о. д-ром Романом Андрійовським у рамках курсу "Пастирська практика" мали нагоду відвідати один з військових госпіталів, ознайомившись з особливостями військово-медичного капеланського служіння.

На території госпіталю семінаристів зустрів о. Андрій Смольський, який є випускником ДДС. Після тривалого душпастирювання на парафії він з благословення преосвященного вл.Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, отримавши мандат від Блаженнішого Святослава, Глави й Отця УГКЦ і склавши військову присягу перед українським народом, кілька місяців тому приступив до служіння у госпіталі як військовий капелан. О.Андрій розповів шестикурсникам про своє душпастирство серед поранених військовослужбовців, які, повернувшись з передової, проходять тут реабілітацію та лікування. Захищаючи Батьківщину, вони отримали різного роду поранення, значна кількість втратила кінцівки, часто мають складний психологічний стан. Окрім воїнів, капелан також духовно супроводжує їхніх членів сім'ї й працівників шпиталю. Слід зазначити, що капелан в шпиталі запровадив молитву ранкову, служіння Святої Літургії, уділення Святого Таїнства Сповіді, співпрацю з штатним психологом та багато інших духовних послуг. Священник розповів, що капеланське служіння значно відрізняється від парафіяльного, адже він душпастирює серед людей різних кофесій, необовʼязково греко-католиків.
Під час зустрічі брати-семінаристи ставили багато актуальних запитань стосовно особливостей військово-капеланської діяльності, на котрі о.Андрій давав щирі відповіді, ділячись власним досвідом.
Під час візиту у госпіталь шестикурсники поспілкувались із військовослужбовцями, які тут лікуються після важких поранень, отриманих внаслідок захисту України від російського агресора, а також з медичним персоналом.
На завершення браття семінаристи залишили у подарунок книги та солодощі, подякували о. Андрію Смольському за щирий прийом та ділення цінним досвідом, а також заспівали пацієнтам українську пісню "Чорноморець".

Нагадуємо, що історія терміну “капелан” сягає IV століття. Святий Мартин (родом з м.Тура), будучи молодим солдатом, одного разу побачив жебрака, котрий не мав жодного вбрання, щоб прикритися від холоду. Тоді святий, розірвавши надвоє свою солдатську накидку - “капу”, одну її частину віддав жебракові. Тієї ж самої ночі цей же жебрак явився йому уві сні в особі Ісуса Христа. Згодом друга половина капи святого стала предметом для вшанування у французькій армії. Для неї окремо був збудований храм, котрий назвали “капелою”, а священника, який служив у даному храмі, почали називати “капеланус”.

 

 

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER: https://TWITTER.com/dds_ua