... Коляда в Прилуках [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< січня 2017 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30          

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Коляда в Прилуках [ФОТО] PDF Друкувати Електронна адреса
Вівторок, 31 січня 2017 17:17

altРіздво 2017 року брати Василь Салій (4 курс) та Михайло Карпінець (1 курс) провели у м. Прилуки, Чернігівської області, яке є частиною Київської Архиєпархії. У Прилуках, на єдиній греко-католицькій парафії Покрови Пресвятої Богородиці, уже 4 роки невтомно трудиться випускник Дрогобицької духовної семінарії о. Дмитро Горнакевич. Сім’я отця Дмитра гостинно прийняла братів у своїй домівці.

Прилуки - місто обласного підпорядкування, районний центр Чернігівської області, залізничний вузол, важливий промисловий центр, з населенням понад 57 тис. чол. Щодо конфесійної приналежності, то тут переважають вірні УПЦ МП, також у місті діють парафії УПЦ КП і РКЦ. Греко-католицька спільнота з’явилась у Прилуках порівняно недавно. До приходу отця Дмитра, вірним служив священик з м. Ніжин, яке знаходиться за 70 км від Прилук. Отець Дмитро розповів, що будучи ще семінаристом, і відвідуючи в рамках місій парафію в Ніжині, він вперше познайомився з спільнотою Прилук. А вже після закінчення семінарії, з Божого провидіння, отець очолив цю невелику громаду.
Греко-католики Прилук ще не мають свого храму. На початках існування парафії, Літургія відправлялась у приватному помешканні. Згодом отцю Дмитру та його поперднику вдалось добитись виділення земельної ділянки під будову церкви. Щоб служити ближче до місця, де має бути побудований храм, отець придбав вагончик, перетворивши його на капличку. Саме в цьому, пристосованому до богослужінь вагончику, вірні моляться і досі. А вже незабаром має розпочатись будівництво повноцінної церкви.

Відразу після приїзду семінаристи першочергово відправились до каплички, де допомогли приготувати її до Різдва: спорудили шопку, прикрасили ялинку. Брати супроводжували своїм співом усі Різдвяні богослужіння, колядували. Попри негоду і сильні морози, вірні, хоч і в невеликій кількості, та все ж приходили помолитись разом з братами. Найбільше людей зібралось на Літургію у сам день Різдва.
Варто додати, що о. Дмитро також є капеланом виправної колонії, яка знаходиться в Прилуках. Разом з дружиною Наталею отець виховує сина Теофіла. Саме в колі цієї дружньої християнської сім’ї брати розділили радість Христового Різдва: разом провели свят-вечір, разом молились, колядували. Семінаристи висловлюють щиру подяку сім’ї о. Дмитра за теплий прийом і гарно проведений час, а також Братству "Введення в храм Пресвятої Богородиці" за надану можливість поїхати на місії.

Див.фоторепортаж: