... Слово № 61: Християнин і війна [ФОТО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< березня 2015 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30          

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Слово № 61: Християнин і війна [ФОТО] PDF Друкувати Електронна адреса
Вівторок, 31 березня 2015 15:19

altУкраїна зараз переживає нелегкі часи. Хто б міг подумати, що у ХХІ столітті наша миролюбна вітчизна буде здригатися від вибухів "градів", що сотні українців прокладуть своє життя за нашу свободу. Війна спустошує українські землі. Про війну чуємо звідусіль. Такий стан справ пригнічує навіть тих, хто знаходяться далеко за межами зони бойових дій. В серцях людей оселяється тривога, зневіра, кожен запитує себе, а що ж буде завтра? Редколегія "Слова" не могла залишитись осторонь такої гострої проблеми. Тема весняного номеру - "Християнин і війна". У журналі ми спробували з християнської точки зору поглянути на сьогоднішні реалії.

Ми входимо у пасхальний період - час Христового воскресіння, час радості, час перемоги добра над злом, життя над смертю, час капітуляції диявола і знищення гріха. Але цій радості передували страждання: зрада, розп'яття, смерть, погребення, після яких здавалось би настав кінець. Сьогодні Україна переживає такі страждання. Сьогодні Україна йде тою хресною дорогою, її бичують, розпинають, намагаються знищити! Але хресна дорога не завершилась смертю, ні, - зло було подолане, а перемога прославлена. Тому весеняно-великоднє "Слово" пропонує поглянути на війну у світлі Воскресіння Христового, де після страждань - завжди тріумфує добро.

У номері дописувачі намагались на основі Святого Письма, Божого закону, досвіду Церкви показати і проаналізувати різні аспекти цього збройного конфлікту. Зокрема у статтях зачіпаються такі теми:

- роздуми над сенсом сьогоднішніх подій в Україні (о. д-р Мирон Бендик "Війна і мир"; Руслан Стецик "Війна як "сорок років пустелі");
- яким має бути солдат-християнин (Євген Карпінець "Воїни Царя сил, або декілька слів про солдата-християнина");
- роль волонтерів (Василь Салій "Ангели війни"), капеланів (Інтерв'ю з військовим капеланом о. Андрієм Зелінським) під час воєнних дій;
- як слід поводитись в умовах інформаційної війни (о. Ігор Цмоканич "АТО в інтернеті");
- значення молитви в кризовий період (Віталій Миська "Сила молитви на духовному фронті"; п. Юрій Мисів "Проклинальна молитва як засіб боротьби з ворогами?").

Номер не обмежився лише тематикою війни. У журналі читач знайде ще багато цікавих статей, зокрема зможе виокремити християнські ідеї фільму "Спаси і сохрани" (Ігор Бриндак "Пасхальна перемога") і книги Дж. Оруела "1984", (Андрій Нискогуз "Війна - це мир, свобода - це рабство, незнання - це сила"), познайомиться з автором музики до гімну України о. Михайлом Вербицьким (Петро Войтович "Михайло Вербицький - символ національного відродження"), а також дізнається про символіку священичих і дияконських риз (Андрій Мелешко "Богослужбовий одяг священослужителів"). Події, які відбулись у семінарії висвітлені в рубриці Літопис. Традиційно на останній сторінці читача чекатиме призовий кросворд.