... Слово №63: Покликані до святості
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< жовтня 2015 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
27 28 29 30 31  

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Слово №63: Покликані до святості PDF Друкувати Електронна адреса
Понеділок, 26 жовтня 2015 18:15

altСвятість… Таке знайоме і часто вживане нами проняття, але водночас таке далеке від нас. За переконанням більшості - це стан, що до нас жодного відношення не має, щось, що не можна з нами ототожнити. Але чи це справді так? Чи дійсно святість абсолютно несумісна з сучасною людиною? Осінній номер «Слова», присвячений темі святості, спростує всі стереотипи відносно цього поняття. Ні, це не прерогатива великих людей, це ціль кожного людського життя! Усі ми спроможні, кожен на своєму місці, ставати людьми святими. Бог нас кличе до цього стану і нам сприяє. Отож, усім покликаним до святості присвячується цей номер.

Хто такий святий? Як Бог покликає нас до святості? Чому ми повинні прагнути до святості? Грунтовну відповідь на ці питання дасть стаття о. Мирона Бендика «Воля Божа - святість наша». Розвививають цю тему Андрій Витівський («Біблійний Адам у людині, або моя особисто-колективна відповідальність») і Тарас Жеплінський («Згадай звідки ти впав, покайся і перші діла твори»). Руслан Стецик розповість, звідки черпати приклади справжньої святості («Житія святих, або Божий кінофільм»).

Святими можуть ставати люди різних станів: студенти (Андрій Кітик «Студент?! – Давай догори: до святості!»), чоловік та дружина у подружжі (о. Віталій Лесняк «Шлях до святості у подружжі»), політики (Василь Салій «Політика: справа брудна, чи Божа?»), та й зрештою кожна людина (інтерв’ю з владикою Теодором (Мартинюком) «Святість однакова для всіх»). Однак на цій дорозі на нас чатують численні небезпеки, перед якими застерігає Андрій Лоїш («Віруси, які з’їдають святість»).

Про приклади святості і самопожертви у сучасному світі розкажуть Петро Войтович ("Живі ікони") і Андрій Козар ("Людина надії"). "Не відкладай святість на завтра!" - такими словами до молоді звернеться Євген Карпінець. П. Ендрю Квінлан розтлумачить, що означає термін "святий", і пояснить його значення у різних мовах ("Походження слова "святий"). Свої роздуми стосовно книги Вероніки Рот "Дивергент" представить Андрій Нискогуз ("А ти - дивергент?"), а п. Ігор Бриндак прокоментує епізод з фільму "Отець Браун" ("Прокляття золотого хреста").

Покаяння, як крок на шляху до святості, буде представлене у статті Володимира Тухляна "Школа покаяння на прикладі царя Давида". Ще один крок - спільнотна молитва, необхідність якої спробує обгрунтувати Олег Вовк ("Сила спільної молитви"). "Святеє святим," - ці слова, які чуємо на кожній Божественній Літургії, мають дуже глибокий зміст. А який, можна буде дізнатись з статті п. Юрія Мисіва ("Святеє святим").

Ну і звичайно "Слово" познайомить читачів з першокурсниками семінарії, розповість про основні події семінарійного життя за останні місяці, і дозволить отримати Катехизм УГКЦ "Христос - наша Пасха" тому, хто найшвидше розгадає призовий кросворд.