... "Слово" № 71: Бути людиною
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< жовтня 2017 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 28 29
30 31          

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
"Слово" № 71: Бути людиною PDF Друкувати Електронна адреса
П'ятниця, 27 жовтня 2017 12:43

altБільшість з нас безперечно знають або чули, що людина складається з духа, душі і тіла; що вона сотворена на образ Божий і покликана досягти подоби; що кожна людина отримує від Бога особливе покликання; що вона сотворена свобідною; що потрібно захищати її гідність. Але не кожен розуміє, яка саме реальність ховається за цими відомими всім словами. Тому, взявши за дороговказ заклик блаженнішого Любомира Гузара «Бути людиною», редколегія «Слова» у новому номері часопису вирішила застановитись: а хто ж така людина? Отож, дорогі читачі, запрошуємо Вас здійснити захоплюючу мандрівку усередину самих себе…

У вступній статті ректор семінарії о. Мирон Бендик пропонує заглибитись у таїнство найвеличнішого Божого творіння – людини («Господи, Боже наш… що той чоловік, що згадуєш про нього, або людська істота, що про неї дбаєш?»). У статті «Образ і Подоба Божа» в мені!» Володимир Тухлян розповідає про сотворення людини на образ Божий та про її перспективи досягти Божої подоби. Володимир Литвин зосередився на тілесному аспекті людини, показуючи з одного боку його важливість, але з іншого – нижчість перед духовною її частиною («Людина як цілісна істота»). Над призначенням людини у світі роздумує Михайло Бринько у статті «Бути покликаним». Чи є смерть кінцем людини? – на це запитання відповідь дає стаття Владислава Стефанишина «Воскресіння людини». Віталій Миська розповідає про даровану Богом людині свободу та про відповідальність, яка з неї випливає («Свобода та відповідальність»).

На гранях часу:

Цього разу редколегія «Слова» взяла інтерв’ю у ректора Львівської духовної семінарії, керівника Школи біоетики УКУ о. д-ра Ігоря Бойка, який розповів про загрозливі виклики які сьогодні постають перед людським життям, зокрема про аборти, сурогатне материнство, клонування, методи штучного запліднення та інші проблеми сучасності. Про ще одну небезпеку – поширення гендерної ідеології, яка ставить під загрозу існування сім’ї та пропагує різноманітні протиприродні відносини між людьми – йдеться у статті Василя Салія «Гендер: боротьба за рівність, чи чергова спроба знищити людину?». Євген Карпінець пропонує молоді роздумати над темою гідності людини («Ти знаєш, що ти людина?..»). Як у людині проявляють себе 3 її складові – дух, душа і тіло, – розповідає Тарас Жеплінський («Хто сказав: «Я»?».) У рубриці «Особистість» Ярослав Мисак представляє читачам постать блаженнішого Любомира Гузара, зокрема його настанови, як стати Людиною («Любомир Гузар. Вирости у свободі»). Враження Андрія Нискогуза від прочитання книги Мішеля Кваста «Шлях до успіху» читач знайде у статті «Гомо безБогікус». Відгук про фільм Тома Хайнса «Припущення» пропонує Ігор Бриндак («Дороге припущення»).

Подих скинії:

У рубриці «Святе Письмо» Іван Гавриляк пояснює значення притчі про таланти («Чому ми не бачимо своїх талантів?»). У статті з «Літургіки» Роман Крайчик роздумує над місією християнина у світі в світлі таїнства Миропомазання («Пророче, священиче та царське служіння християнина»). У рубриці «Духовність» о. Олег Чупа пропонує читачам здійснити «Мандрівку у надри серця».

Семінарія:

На сторінках цього номеру читач зможе познайомитись з першокурсниками, які поділились своїми враженнями від перших днів в семінарії. Також традиційно читачам пропонуються віршовані твори семінарійних поетів, хроніка семінарійного життя та призовий кросворд.