... Читайте "Слово" про Дар Незалежності
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< жовтня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Читайте "Слово" про Дар Незалежності PDF Друкувати Електронна адреса
П'ятниця, 15 жовтня 2021 18:56

slovo 87З’явився новий випуск часопису «Слово» Дрогобицької духовної семінарії, який ми присвятили 30-літтю відновлення Незалежності України. Дана ідея є обґрунтованою та актуальною, оскільки, з одного боку, дозволить нам пригадати історію національно-визвольних змагань, а з другого − закликатиме і сьогодні боротись за неї, водночас дозволить по-церковному поглянути на українську незалежність. Представляючи цей номер, головний редактор о. д-р Роман Андрійовський, зокрема, пише: "87-ий випуск нашого релігійно-суспільного часопису «Слово» присвячуємо роздумам над «Даром Незалежності», заохочуючи читачів, з однієї сторони, зробити правильні висновки на основі минулого та, з іншої, спроектувати їх на майбутнє, аби не тільки не втратити, але й розвинути цей Дар, співпрацюючи з Господом".

У першій статті рубрики «Тема номеру» отець-ректор Мирон Бендик запрошує до роздумів, чи наша незалежність є фантастикою чи закономірністю, випадковістю чи логічним процесом. Аналізує роль Церкви у становленні самостійності семінарист V курсу Святослав Радик, на думку якого лише міцне коріння, яким є духовність народу, надасть можливість міцного росту і сили витримати різні буревії. На 6-7 сторінках журналу Роман Ковівчак розповідає про діяльність українського греко-католицького духовенства в ХІХ-ХХ ст. Тарас Петруняк розкриває головні засади державотворення згідно з твором митрополита Андрея Шептицького «Як будувати рідну хату?». Продовжує тему журналу стаття семінариста VІ курсу Ярослава Мисака, який поглиблює розуміння свободи і незалежності: це не лише сила факту, а насамперед готовність жити в свободі, яка завжди передбачає відповідальність. Олег Ортинський розповідає про шлях крізь терни до обіцяної землі на основі поеми «Мойсей» Івана Франка, а також проводить паралелі з сьогоденням.
Розділ «На гранях часу» відкриває цікаве інтерв’ю Олега Бережанського з владикою Ігорем (Ісіченком), який ділиться своїми роздумами про незалежність, як до неї ставитись та які особливості відчуття цього дару на Харківщині. Брат Михайло Карпінець поясню, що означає, коли Церква називає нас «рабами Божими». Оскільки у 2021 р. сповнюється 165 річниця з дня народження душпастиря, історика, публіциста та етнографа о. Михайла Зубрицького, шестикурсник Степан Фурів досліджує його вагомий внесок у відродження релігійного, культурного та соціально-економічного життя серед селянського населення Бойківщини періоду XIX-XX століття. «Чому ми втікаємо від свободи?» − тема наступної статті семінарійного «Слова», в якій Дмитро Витівський досліджує твір німецького психоаналітика й філософа Еріха Фромма. Завершує цей розділ кінокритика від викладача Ігоря Бриндака на фільм «Фатіма».
У рубриці «Подих скинії» шестикурсник Іван Іваненко розповідає про досвід здобуття державності на прикладі ізраїльського народу. Що може бути спільного між нашим прапором і храмом? – Про це читач має нагоду дізнатись у рубриці «Духовність» від о. Олега Чупи. Святі не тільки молились і жили в монастирях, але й у різний спосіб змагались за свободу у своїх країнах – доказує у своїй статті другокурсник Юрій Григель. Сторінками святоотцівської спадщини провадить нас бр. Дмитро Голик, розповідаючи, як св. Августин у творі «Про місто Боже» пропонує християнське розуміння історії.
Наприкінці часопису традиційно представляємо новий 26-й набір першокурсників ДДС та найважливіші події семінарійного життя. А правильно розгадавши тематичний кросворд, можна отримати подарунок.

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK:https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM:https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE:https://www.youtube.com/channel/UCE2OWYAwq2_W0juWK-EojIA