... Побачила світ чергова цікава книга о. д-ра Мирона Бендика про богословʼя
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

Найпопулярніше

АРХІВ СТАТЕЙ

< вересня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Побачила світ чергова цікава книга о. д-ра Мирона Бендика про богословʼя PDF Друкувати Електронна адреса
Четвер, 05 вересня 2024 07:11

porivnjalne 2024Нещодавно у серії «Навчальні матеріали. Богослов’я» видавництва Дрогобицької духовної семінарії вийшла друком книга «Порівняльне богословʼя. Погляд на християнський Захід з перспективи візантійського Сходу». Автором цього підручника, написаного у доступному для широкого кола читачів стилі, є о. д-р Мирон Бендик, довголітній ректор і викладач семінарії, який у 2024 р.Б. відзначив свій 70-літній ювілей. З книгами видавництва Дрогобицької духовної семінарії можна ознайомитися у семінарії або заповнивши форму за посиланням.

  •  

 У книзі, в основі якої покладено курс лекцій з порівняльного богослов’я в Дрогобицькій духовній семінарії у 1998-2024 рр., автор представляє загальні риси богослов’я західної церковної традиції з перспективи Християнського Сходу. Попри складність (богословʼя Заходу має довгу історію і стає щораз більш плюралістичним), такі зіставлення й порівняння необхідні в сучасному багатокультурному і глобальному світі, бо допомагають повніше пізнати Богом об’явлену Істину.

У вступі автор пише: "Чи має наша Церква власне богослов’я, не «західне» і не «східне», або ж не «римське (латинське)» і не «візантійське (московське)»? Відповідь на це питання має дві складові: по-перше, і римське, і візантійське богослов’я сумісні між собою, як історично були сумісними християнський Захід і християнський Схід. Тому питання не можна ставити в площину «або – або». По-друге, і римське, і візантійське богослов’я не є загальнозахідні чи загальносхідні. Поруч із ними можуть існувати й існують інші богослов’я, подібно як, крім Римської й Царгородської, існують також інші Церкви" (с. 9). Також о. д-р Мирон Бендик зазначає: «Внесок латинської й візантійської тралицій у сприймання єдиної спасительної богоодкровенної Традиції, принесеної на землю Сином Божим Ісусом Христом, безсумнівний. Богословський підхід до цих двох традицій споглядає їх у взаємо-доповненні. Що більш богословським буде такий підхід, то ближчими ставатимуть одна до одної чисельні Церкви, які виросли з цих традицій. Сприймання ж цих традицій із перспективи плюра-лізму культур допоможе належно їх оцінити й подивляти геніальність латинських і візантійських Отців Церкви» (с.185-186).
о. д-р Мирон Бендик, проводячи паралелі з візантійським богословʼям, розглядає тріадологію, креатологію, антропологію, христологію, пневматологію, сотеріологію, еклезіологію, есхатологію та інші важливі теми богословʼя Християнського заходу (католицького і протестантського).
Книга "Порівняльне богословʼя. Погляд на християнський Захід з перспективи візантійського Сходу" адресована священнослужителям, семінаристам, студентам-богословам, катехитам і всім тим, хто прагне поглибити свої богословські знання.
Нагадуємо, що "Порівняльне богословʼя. Погляд на християнський Захід з перспективи візантійського Сходу" – не єдина книга о. д-ра Мирона Бендика, яку видала Дрогобицька духовна семінарії. Зокрема, у 2023 р. вийшло друге (виправлене і доповнене) видання його «Нарису догматичного богословʼя». Публікації цього автора можна знайти в «Наукових записках Дрогобицької духовної семінарії». Вийшли й інші цікаві богословські публікації - наприклад, "Пора Господеві діяти. Нарис літургійного богословʼя" (2022), "Богослужбові наспіви. Посібник для церковного співця" (2022), "Шлях людини до Бога. Богословсько-душпастирські роздуми" (2022) тощо.

З питань придбання книг видавництва Дрогобицької духовної семінарії запрошуємо звертатися до секретаріату семінарії або заповнити форму за посиланням.

 

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER: https://TWITTER.com/dds_ua