... Побачив світ 99-ий номер семінарійного часопису "Слово"
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

Найпопулярніше

АРХІВ СТАТЕЙ

< жовтня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30 31      

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Побачив світ 99-ий номер семінарійного часопису "Слово" PDF Друкувати Електронна адреса
Четвер, 24 жовтня 2024 14:04

Slovo 9999-ий номер релігійно-суспільного часопису «Слово», який видає Дрогобицька духовна семінарія, присвячений темі християнського виховання. Пояснюючи вибір редколегією саме такої тематики, у «Шпальті редактора» о. д-р Роман Андрійовський роздумує над важливістю гармонійного розвитку особистості, наголошуючи на необхідності врахування не лише фізичних, але й духовних і моральних аспектів виховання. Він зауважує, що неправильні підходи до виховання можуть призводити до серйозних соціальних проблем і особистих трагедій, зокрема, через маніпуляції прихильниками різних ідеологій, які намагаються контролювати освітні системи. Автор закликає до виважених підходів в процесі виховання, аби уникнути негативних наслідків і формувати здорове суспільство.

Отець-ректор Мирон Бендик у своїй статті досліджує християнський підхід до виховання, акцентуючи на важливості духовного розвитку особи поряд із фізичним і психічним, а також стверджує, що справжнє щастя людини можливе лише через повноцінну реалізацію в християнстві, де духовне виховання є ключовим фактором, що формує особистість, здатну до осмислених виборів і щасливого життя.
Студент 6-го курсу Олег Ортинський у статті "Наративи виховання в українській писемності та творчості" порівнює та співставляє народну, літературну та християнську педагогіку. Богдан Фединяк досліджує кризу сучасного батьківства та сімейних цінностей, підкреслюючи важливість християнських принципів у вихованні дітей, а також роздумує над цінністю дитинства у житті кожної особи крізь призму християнства. Дмитро Витівський намагається співставити любов людей у сім'ї та любов Бога-Тройці, зокрема, у контексті виховання, аби побачити, чи є між ними якийсь зв'язок. Брат Констянтин Запотічний у своїй статті ознайомлює читачів з історією й діяльністю всеукраїнської християнської молодіжної організації «Українська Молодь Христові», а також описує інші сучасні молодіжні спільноти, напрямки їхньої діяльності та їхню важливість для нашої Церкви. Доповнюючи тематику молодіжних християнських спільнот Святослав Кілочоко знайомить читача з українською скаутською організацією «Пласт» та наголошує на важливості патріотично - національного аспекту її діяльності. Прочитавши статтю брата Юрія Григеля, читач дізнається про сучасні виклики виховання в умовах технологічного розвитку. Семінарист Михайло Білинський пише про т.зв. «золотий вік», розкриваючи цінність людської старості.
Розділ «Подих скинії» розпочинає брат Павло Захаряк, розповідаючи про різні аспекти батьківства та його приклади, представлені в Біблії. Степан Германович розповідає про життя блаженної Анни-Марії Таїджі, святої княгині Ольги та Омеляна Ковча, на прикладі житій яких розкривається глибина відповідальності за виховання дітей у вірі та моральних цінностях. Мандруючи сторінками святоотцівської спадщини, Віталій Кравчук ознайомлює нас із настановами святого Івана Золотоустого про виховання дітей, наголошуючи на ключових аспектах виховання.
У розділі «Актуальне» брат Святослав Марич висвітлює необхідність опіки над дітьми-сиротами, особливо зараз, в часі війни. Андрій Хміль знайомить нас із постаттю величного українського педагога - Григорія Ващенка, був теоретиком та практиком у педагогіці. Микола Філь представляє книгу Юзефа Августина «Бути батьком», яка розглядає роль батька в сучасному суспільстві, яке переживає кризу сімейних цінностей. У «Слові до молоді» брат Юрій Мацібора презентує суть Церкви як доброї виховательки. У рубриці «Церква та кінематограф» п. Ігор Бриндак, викладач Дрогобицької семінарії, на основі фільму «Я вибираю рай» знайомить нас із життям та шляхом до святости св. Філіпа Нері. У рубриці «Поради психолога» викладач Дрогобицької семінарії п. Мар’яна Бісик звертається із декількома питаннями до батьків, заохочуючи їх до роздумів про важливість усвідомлення власної відповідальності.
Наприкінці, у розділі «Семінарія», традиційно на початку кожного навчального року публікується інтерв’ю з студентами І курсу, котрі цьогоріч розпочали новий етап свого життя у стінах Дрогобицької духовної семінарії. Давид Стецула підготував «Семінарійний літопис», в котрому представлені найважливіші події нашої альма-матері. За підсумком прочитання статей ґможна перевірити свою уважність, розгадавши кросворд, складений Віталієм Кульчицьким, та, надіславши правильні відповіді, отримати шанс здобути приз.
Придбати журнал можна на парафіях або в Дрогобицькій духовній семінарії (вул. Данила Галицького, 2 – поблизу храму Пресвятої Трійці), а також заповнивши форму за посиланням.

 

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER: https://TWITTER.com/dds_ua