... У рамках засідання УБНТ представлено чергову книгу о. Мирона Бендика [ВІДЕО]
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

Найпопулярніше

АРХІВ СТАТЕЙ

< жовтня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
У рамках засідання УБНТ представлено чергову книгу о. Мирона Бендика [ВІДЕО] PDF Друкувати Електронна адреса
Середа, 16 жовтня 2024 20:23

u ramkakh zibrannya ubntvidbulosya predstavlennya cherhovoyi knyhy o myrona bendyka 202516 жовтня 2024 р. Б. відбулося перше у 2024-2025 навчальному році відкрите засідання семінарійного осередку Українського Богословського Наукового Товариства. На зустрічі було представлено книгу ректора Дрогобицької семінарії о. д-ра Мирона Бендика «Порівняльне богослов'я. Погляд на християнський Захід з перспективи візантійського Сходу», в основу якої покладено курс лекцій у ДДС з 1998 р. по 2024.

Після молитви о. Іван Гаваньо, голова місцевого осередку УБНТ, коротко змалював важливість книги: «Вона є цінною для нас, греко-католиків, зокрема, тому, що ми є носіями східно-християнської традиції і водночас перебуваємо у тісному сопричасті з римською традицією. Тому, уникаючи крайнощів, нам слід чітко розрізняти поняття "католицького" та "римського", "східно-християнського" та власне "українського" тощо. У цьому може допомогти ця книга».

У своїй доповіді о. Мирон змалював загальну проблематику порівняльного богослов'я: «У Символі віри ми сповідуємо "єдину, святу, соборну й апостольську Церкву". Однак факт відмінності християнських традицій можна сприйняти як відсутність такої сутнісної "єдності" у Церкві. Насправді ж, з Божого боку Христова Церква є завжди єдиною, однак з людського – є недовершеним динамічним процесом та, відповідно, ціллю. Звідси метою книги є представити основні точки богослов'я християнського Заходу у перетині зі східним богослов'ям».

Далі автор книги спробував роз'яснити, як же людям досягти заданої єдності. Він назвав невідповідними спроби знайти універсальну формулу церковного життя, яка б підходила усім Помісним Церквам та традиціям. «Двохтисячолітня історія християнства показує, що це взагалі неможливо, – стверджує о. Мирон. Ми не здатні схопити Божественне спасіння людськими зусиллями і увібгати його у власні культурні рамки». Тому справді відповідним напрямом руху до єдності богослов називає «поринання у Божественні джерела», адже «Триєдиний Бог є запорукою еклезіальної єдності».

Згадувана проблематика відмінності християнських традицій, на думку о. Мирона, розв'язується, коли сприймати їх як взаємодоповнюючі між собою. У такій перспективі греко-візантійська та римська традиції не заперечують та навіть потребують одна одну. Важливим у цьому контексті є «феномен» УГКЦ: «Живим і пророчим свідченням цього є наша Українська Греко-Католицька Церква. Ми фактично робимо те, що іншим раціонально видається неможливим, адже, зберігаючи власну тралицію, перебуваємо у сопричасті з Римським Апостольським Престолом». Однак свідомість взаємодоповнюваності, як стверджує ректор ДДС, необхідно постійно поглиблювати, у ній зростати, та водночас бачити межу, аби не розмити власну ідентичність.

Після доповіді охочі мали можливість задати автору свої запитання, які стосувалися як тематики книги, так і актуальних питань сучасності.

Відеозапис засідання семінарійного осередку УБНТ

 

Деталі про книгу за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/news/2979-pobachyla-svit-cherhova-tsikava-knyha-.html

Більше про Українське Богословське Наукове Товариство у статті Олега Шепетяка за посиланням: http://dds.edu.ua/ua/articles/2/slovo/2009/514-ubnt.html

Підписуйтесь ✅ і стежте за фото- і відео-матеріалами тут:
~ FACEBOOK: https://www.FACEBOOK.com/dds.edu.ua/
~ INSTAGRAM: https://www.INSTAGRAM.com/ddseminaria/
~ YOUTUBE: https://www.YOUTUBE.com/channel/dseminaria/
~ TWITTER: https://TWITTER.com/dds_ua