... Молітеся, брати мої!
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< листопада 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 24 25 26 27
28 29 30        

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Молітеся, брати мої! PDF Друкувати Електронна адреса

Роман Лупак

Молитва є основою життя кожного семінаристаі фундаментом, на якому будується будівля досконалої людини. Коли опустити молитву, то і всі інші речі, необхідні для духовного життя, теж похитнуться.

Приватна молитва

Молитовний розпорядок дня семінариста складається із приватних та спільних богослужінь. Приватні молитви – це молитви, які семінарист молиться на самоті: переважно ранішні та вечірні. Вонивстановлюють особистісний контакт між молільником таГосподом Богом. Їх метою є навчити людину довіритися Богові в усьому, щоб тим самим поглибитиїївіру. Спілкуючись сам на сам із Творцем, людина починає розуміти,ким вона є і Ким є Той, із Ким вона спілкується. Так зароджується розуміння, що творіння без Творця– ніщо.

В основу приватних молитов семінариста покладені тексти святих отців: Йоана Золотоустого, Василія Великого та інших. Ці тексти є для нас безцінними,адже містять святоотцівський молитовний досвід спілкування з Богом. Слова молитви святих отців для нас є наче протоптанимшляхом, по якому легше ступати тим, хто прямує до найвищої мети– Небесного Єрусалиму.

Спільна молитва

Що ж до спільної молитви, то за її допомогою семінаристи вчаться єдності, де центром є Христос, і тим самим готуютьсяв майбутньомугідно прийняти Святу Тайну священства.Спільні молитви із індивідуумів утворюють Церкву. Це молитовне єднання людей являє собою здійснення слів молитви Ісуса Христа: «Отче, щоб вони були єдине, як Я і Ти єдино»(Йо 17,23).

До складу спільних молитов семінаристів входить Божественна Літургія, I, III, IV, IXЧаси та Вечірня. Серед цих спільних молитов найважливіше місце займає Божественна Літургія, на якій семінаристи стають причасниками Тіла і Крові воскреслого Ісуса Христа. Часи у семінарії ми молимося протягом дня.За допомогою I, III,VІ, IXЧасів ми вчимося охопити молитвою все добове коло, щоб тим самим здійснити слова апостола Павла: «Моліться безперестанку» (1 Сол 5,17). Молитву ІІІ Часу, наприклад, молимося між навчальними парами, щоб навчання було не так спекулятивним теоретизуванням, як доксологічним пізнанням. Молитву VI Часу промовляємо після обіду. Перед Вечірнею – IX Час.

Всі ці молитви маютьна меті виховати в семінариста послух до Бога, старання, наполегливість, відповідальність та відвагу у духовному життівже тепер та в майбутньому священичому служінні. Коли ми є відповідальними та дотримуємося правил молитви у малому,тоотримуємо досвід у сповненнімайбутньої великої відповідальності за доручену священику парафію.В цьому вбачаємо здійснення слів Ісуса Христа: «Рабе добрий і вірний, у малому був ти вірний, над великим тебе поставлю; ввійди в радість твого пана»(Мт 25,23).

Роман ЛУПАК Молітеся, брати мої//СЛОВО № 2 (66) 2016, с. 15