... Чергування у семінарійному храмі
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< листопада 2016 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 27
28 29 30        

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Чергування у семінарійному храмі PDF Друкувати Електронна адреса

Петро Войтович

Семінарія – це місце, де особаготується до майбутнього служіння Церкві і народу. Тому невід’ємною частиною виховання семінаристів є їхня діяльність як у семінарії, так і поза її межами. У Дрогобицькій духовній семінарії за кожним курсом призначене певне служіння, яке здійснюється на благо усієї семінарійної спільноти. Разом із тим окремі семінаристи мають і особливі обов’язки.

Не є винятком і семінарійний храм, покровителями якого є дрогобицькі священномученики Северіян, Віталій та Яким. Храм має паламаря та вівтарну дружину. Обов’язки паламаря передаються від старших братів молодшим за благословенням настоятелів семінарії. У ці обов’язкивходить слідкувати за чистотою у храмі, зокрема у святилищі, доглядати за літургійними речами та ризами, приготовляти все необхідне для богослужінь… Обов’язки вівтарної дружини, за семінарійною традицією, виконують брати 2-го курсу. Вони прислуговують під час Божественної Літургії, Вечірні, Утрені та інших богослужінь.Така послуга допомагає семінаристам краще запізнатися зі служіннямсвященика при Божому Престолі, вивчити певні рубрики та правила, що у майбутньому будуть необхідними у їхньому священичому житті.

Поряд із семінарійною прислугою існує особливе служіння семінаристів, які прислуговують біля архиєреїв. Зазвичай, це семінаристи старших курсів (3-6). На цей час у прислузі задіяні восьмеро семінаристів. У неділю чи інші святкові дні на архієрейських богослужіннях прислуговують по двоє братів. Проте коли є певне святкування або якась урочиста подія, то у архиєрейській прислузі може бути задіяно більше семінаристів.

Служіння при Божому Престолі виховує у семінаристів повагу та благоговіння до богослужіння і святих речей, допомагає їм краще пізнавати красу літургійної традиції нашої Церкви та таким чином готує до майбутнього священичого служіння.

Петро ВОЙТОВИЧ Чергування у семінарійному храмі//СЛОВО № 2 (66) 2016, с.20