... Святе Письмо – бери і читай!
header-dds1
header-dds2
header-dds3

Підтримайте/Support Us

Допомогти у вихованні майбутніх священиків

Ukrainian (Ukraine)English (United Kingdom)

Перекласти на...

АРХІВ СТАТЕЙ

< вересня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28 29
30            

Наші відвідувачі

 Погода в Україні
 
Святе Письмо – бери і читай! PDF Друкувати Електронна адреса

Євген Карпінець

altПриблизно 2,2 млрд. людей у світі – християни. Хоча й прийшли вони до Бога різними дорогами, проте «інструкція», як йти цими шляхами, оминати небезпечні місця, долати перешкоди – одна. Це – Біблія або ж Святе Письмо. Через велику повагу, якою оточують християни Святе Письмо, їх подібно як юдеїв і мусульман ще називають «людьми Книги».

У Старому Заповіті Бог багаторазово закликає людину читати і вивчати Писання: «Нехай книга цього закону ніколи від уст твоїх не віддалиться і розважатимеш над нею день і ніч, щоб пильно виконати все, що в ній написано» (І.Нав 1,8); «Оці слова, що їх я заповідаю тобі сьогодні, мусять бути в твоєму серці. Ти накажеш про них твоїм синам і говоритимеш про них, сидівши в хаті, й ідучи в дорогу, та лягаючи й устаючи» (Втор 6,6-7). Ще й додано: «І прив’яжеш їх на знак собі на руку, та й вони будуть налобником у тебе між очима, і напишеш їх на одвірках твого дому й на твоїх воротях» (Втор 6,8-9). А Святий Єронім навчав, щоб знати Христа, слід знати Священне Писання. Адже хто любить Бога, любитиме і Його Слово.

До святого Августина ангел промовляв: «Бери, читай! Бери, читай!». Він довго роздумував, чи іти за Христом, чи ще не настав час, кардинально змінювати своє життя, чи ще трішки почекати, чи, можливо, ще не варто? А голос далі лунав: «Бери, читай! Бери, читай!». Августин відкрив книгу – послання апостола Павла – і прочитав: «Поводьмося чесно, не в ненажерстві та пияцтві, не в перелюбі та розпусті, не у сварні та заздрощах, але вдягніться у Господа Ісуса Христа і не дбайте про тіло задля похотей» (Рим 13,13-14). Дочитавши речення до кінця, у його серці розлилося світло впевненості, що розвіяло темряву вагань. Він розказав те, що трапилося, своєму другові Аліпію, який також відкрив Писання і прочитав: «Слабкого у вірі приймайте, не вступаючи з ним у суперечки» (Рим 14,1).

Про силу, яку несуть в собі слова Святого Письма, дізнаємось з книги «Щирі розповіді прочанина своєму духовному отцеві». У ній, зокрема, розповідається про одного офіцера, який у молоді роки потрапив в алкогольну залежність. Він дійшов до такої межі, що втратив геть усе. Як він не намагався стриматися і скільки не лікувався, та все ж не зміг позбутися своєї пристрасті. Одного разу до капітана підійшов чернець і запитав, чому він такий зажурений. Офіцер розповів про своє горе. Чернець, співчуваючи, наступного дня приніс Євангеліє і порадив йому кожного разу, коли захочеться випити, прочитати одну главу. Спочатку капітан відмовився кажучи, що йому незрозуміла ця книга. Проте чернець наполягав узяти книгу і читати, бо в самих словах Євангелія є благодатна сила, адже в ньому написано те, що говорив Господь. Згадував він і про одного святого, який казав: якщо ти не розумієш Божого Слова, то біси розуміють, що ти читаєш, і тремтять. Одного разу, коли капітану закортіло випити алкоголю, він узяв Євангеліє і почав читати. Спочатку він нічого не розумів, згодом євангельські розповіді почали ставати цікавішими йому. Коли він завершив читати, то зауважив, що потяг до алкоголю у цей день став слабшим. Наступні дні він продовжив читати Євангеліє. Коли ж він прочитав чотирьох євангелистів, пристрасть до пиятики минула, алкоголь почав викликати в капітана відразу. Отримавши зцілення, капітан постановив щоденно читати Євангеліє.

На жаль, мало молодих людей прагне читати і вивчати Святе Письмо. Один священик у своєму блозі заявив із сумом про те, що на біблійних зустрічах в обласному центрі часто можна на пальцях порахувати тих, хто насправді зацікавлений Біблією. Сьогодні молодь віддає більшу перевагу Інтернету і дискотекам, ніж пізнанню невмирущих Божих істин, що випромінюють незбагненну силу, здатну схиляти людину до неочікуваних перемін в житті.

Коли молодий християнин запалюється бажанням читати Біблію, то часто зазнає фіаско, з яким на початку зустрівся і згаданий капітан. Людина зустрічає безліч незрозумілих висловів, незнайомих географічних місць, незвичних імен людей, а часом їй видається, що одні слова Біблії суперечать іншим її словам. І так Книга книг опиняється під загрозою повернутись на полицю та вкритись новими шарами пилу. З огляду на ці перші труднощі, з якими може зустрітись читач, пропонуємо молоді декілька простих порад, що допоможуть зробити читання Святого Письма цікавішим:

1. Прочитайте уривок зі Святого Письма. Зробіть це кілька разів, щоб прочитане глибоко відклалось у вашому серці.

2. Роздумайте над прочитаним. Спитайте себе: Що мені розповідає цей уривок? Хто я в цьому уривку? Що бачу? Що думаю? Який персонаж найбільше мені близький? Який урок? Спробуйте записати свої відповіді на питання.

3. Перейдемо до серця. Відчуваймо глибокі почуття. Розгляньте наступні питання, коли будемо відповідати Богові: Про що я хочу поспілкуватися з Богом? Чого я бажаю в моїх відносинах з Богом? Чого я очікую в моєму молитовному житті? Які таємниці мого серця я готовий висловити? Радість? Горе? Страх? Вдячність? Висловіться Богові особисто.


4. Пригадайте собі, що Бог є всюди. Побудьте в Його присутності.

5. Чесно запитайте себе: яке випробування Бог дає мені? До яких вчинків кличе мене Бог? Які вчинки Бог бажає, щоб я перестав робити? Яким має бути мій наступний крок? Продумайте порядок дій і почніть його виконувати.

Євген КАРПІНЕЦЬ, Святе Письмо – бери і читай! // СЛОВО № 2 (74)